dilluns, 16 de gener de 2017

De tota la vida. El comerç emblemàtic de Barcelona
La setmana passada vàrem poder gaudir d’un esdeveniment del qual ens sentim molt orgullosos, pel seu significat i pel valor que té aquesta petita acció en nosaltres, tots els petits comerciants que intentem batallar en un món cada cop més globalitzat!

Es tracta de la inauguració de la primera exposició de la Ruta dels Emblemàtics, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que ja va començar amb l’anterior govern i que ha continuat creixent i realitzant, de mica en mica, cada cop més accions, amb l'objectiu en totes elles de protegir aquells establiments amb història (alguns d’ells, inclús, amb elements artístics remarcables) per a, d’aquesta manera, aconseguir una ciutat amb identitat pròpia, ben lluny de les homogènies ciutats en les quals les grans empreses internacionals acaben esgotant qualsevol element particular.

Al cap i a la fi, una lluita que es va iniciar arran de la pujada dels lloguers de tipologia antiga i el conseqüent tancament de molts d’aquests comerços, la major part d’ells gestionats per vàries generacions d’una mateixa família. Establiments que formen part de la nostra ciutat, de la seva vida i que, malauradament, no poden combatre tots sols contra els ritmes que Barcelona, com a ciutat internacional, està prenent, a més de tenir necessitats molt diferents i particulars, especialment en quant a la conservació dels seus elements protegits es refereix.
Davant de tot aquest context, tal i com vam explicar-vos fa un parell d'anys aproximadament (podeu trobar l’entrada en la qual presentàvem aquest Pla de Protecció de Comerços Emblemàtics aquí), l’Ajuntament de Barcelona va crear la Ruta dels Emblemàtics, dins de la qual la Granja Vendrell es troba en la categoria d’Establiments d’Interès (aquest pla de suport engloba actualment 211 establiments emblemàtics, classificats segons si són Establiments de Gran Interès, Establiments d’Interès o Establiments que contenen Elements d’Interès Paisatgístic), tot iniciant la seva feina amb una plataforma interactiva que permet donar a conèixer aquest patrimoni, com si d'una guia en línia es tractés. Podeu trobar la fitxa de la Granja Vendrell aquí.

A més, el Pla inclou ja la creació d'un IBook i d'una aplicació de mòbil, l'App dels Emblemàtics,
Una tasca complicada, ja que ha hagut també de resoldre problemes legislatius vinculats amb la nova normativa europea, havent de protegir, més que el comerç en si mateix, alguns dels edificis en els quals es troba, així com també actuar urbanísticament sobre l’espai. No obstant això, progressivament, va donant els seus fruits, tant a nivell de promoció de tots aquests petits tresors com a partir d’ajudes i reduccions econòmiques, aplicades en funció del grau de protecció que requereixin els comerços implicats.

El següent pas ha estat l’organització d’una exposició fotogràfica, a la inauguració de la qual, com a membre de la ruta, la Granja Vendrell també hi va ser convidada. Un esdeveniment en el qual ens vàrem trobar amb altres comerciants i famílies que, de la mateixa manera que la Granja Vendrell, conformen també tot aquest patrimoni que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en valor i del qual en moltes ocasions en som desconeixedors. 

Dijous passat, doncs, tots érem protagonistes; tots ens vàrem adonar del nostre paper dins de la ciutat de Barcelona!
En l’acte inaugural, vàrem poder gaudir de les fotografies d’Esteve Vilarrúbies, membre del FICC (Fons d'Imatges del Comerç de Catalunya) i ànima de l'exposició i del contingut de la plataforma virtual de la Ruta dels Emblemàtics, així com també de les paraules de la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, qui en tot moment ens mostrà el seu interès i compromís, juntament amb altres institucions vinculades amb el comerç de la ciutat, en garantir un model sostenible per a tots aquests comerços. 

I és que el Pla pretén anar molt més enllà, a partir del criteri i treball també dels experts. D’aquesta manera, s’ha realitzat aquesta primera exposició però també es té en ment crear un llibre de rutes, de cara al proper mes d’octubre, que doni a conèixer tots aquests comerços emblemàtics, així com també tot un conjunt d'accions que ajudin a assolir els reptes establerts.

L'Exposició

A "De tota la vida. El comerç emblemàtic de Barcelona" trobem una petita recopilació o memòria, realitzada per un fotògraf enamorat de la seva ciutat i implicat en aquesta reivindicació del patrimoni cultural i comercial, capaç de donar-nos una mirada diferent sobre els comerços, entenent a partir de les fotografies l’emoció i història que hi ha darrere de cada un d’ells i posant èmfasi, especialment, en les persones que els conformen i que mantenen la torxa viva en tots ells. 

En definitiva, es tracta d'una exposició d'allò més interessant que aconsegueix fer estimar més el comerç per posar en manifest la seva importància, basada en la història que té i en aquest segell propi que suposa que tots aquests membres de la Ruta siguin també peces indispensables en la nostra memòria històrica comercial.Lloc? Centre Cívic Urgell (c/Urgell, 145), la millor sala fotogràfica de l’Eixample  
Data? Fins al 9 de febrer
Horari? De dilluns a divendres de 9 a 21h i dissabtes de 10 a 14h i de 16 a 20hL’exposició es troba complementada amb un link a partir del qual, no només podem gaudir de l’exposició des de casa, entrant en cada un dels quadres de manera virtual, sinó també complementar-la amb informació addicional, entrevistes als comerciants (encara s’han de realitzar la gran majoria però podeu trobar-ne unes quantes aquí) i fotografies interactives realitzades també per l’Esteve Vilarrúbies. Tot plegat, un material que ens ajudarà a conèixer una mica millor els comerços implicats, molts d’ells presents en la Ruta dels Emblemàtics però, lògicament, per raons d’espai, no en aquesta primera exposició (només en trobem 60 dels 211 que composen la ruta). 

D’aquesta manera, a partir de diverses fitxes de catalogació, podem conèixer cada un dels membres de la Ruta, així com també els seus trets identificatius més destacats, tot gaudint des d’una sola exposició de tot el panorama comercial emblemàtic de la ciutat.En definitiva, "De tota la vida. El comerç emblemàtic de Barcelona" es convertí en una experiència única en la qual vàrem poder ser un més d’aquests 211 protagonistes, d’aquests 211 comerços emblemàtics que conformen un element destacable i primordial a l’hora de projectar la nostra ciutat en el món, de donar-li identitat i, especialment, de donar-li vida.

Perquè els petits comerços també som patrimoni i, concretament, també formem part del seu caràcter únic!

Un acte, doncs, molt important per nosaltres, que no només va posar en valor el nostre petit comerç i la nostra feina, sinó també el nostre paper com a un tresor més de la nostra ciutat!Més informació:80 comentaris: